Через 81 рік їх поховав священник

Дата: 15.07.2024 10:07
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

«Сьогодні ми молимося за тих, хто дочекався похорону по-християнськи», – сказав єпископ Віталій Скомаровський під час польової меси в селі Сільце Ковельського району. 13 липня він освятив тут пам’ятник на братській могилі родин Краєвських, Зоммерів і Маркевичів, убитих 30 серпня 1943 р.

«Тут спочивають Александер Зоммер 40 років, та його діти: Казімєра 19 років, Казімєж 18 років, Збігнев 12 років, Мечислав 10 років, Александер 4 роки; Адам і Ева Краєвські та їхні діти: Ришард, Здіслав, Ядвіга, Ян, Кристина; Броніслава Маркевич із чоловіком та їхні діти: Казімєра, Тадеуш. Трагічно загинули в с. Сільце в серпні 1943 р. Вічний відпочинок!», – такий напис нанесено на пам’ятнику, освяченому в суботу на кладовищі в Сільці.

Фото без опису

«Місцеві жителі хотіли поховати їх на цвинтарі, але упівці не дозволили. Вони сказали, що тіла можна закопати тільки в ямі з-під піску, розташованій у той час за межами цвинтаря. Люди брали звідти пісок, щоб підсипати його на могили. З часом кладовище розрослося, і це поховання сьогодні розташоване на його території. Місцеві жителі знали, що там є могила, тому оминали це місце, не ховали там померлих», – розповів Леон Попек із польського Інституту національної пам’яті. Він підкреслив, що відомості про те, чиї тіла і за яких обставин були поховані в цій «ямі з-під піску», збереглися завдяки родичам убитих і місцевим жителям.

Нащадки родини Краєвських сьогодні живуть у Голобах. Разом із родиною Зоммерів із Польщі вони роками добивалися гідного поховання своїх родичів. Минулої осені з дозволу місцевої влади в Сільці було встановлено пам’ятник на місці поховання трьох родин – загалом 17 осіб.

«Сьогодні, через 81 рік, відбудеться їх похорон зі священником», – зазначив Леон Попек. Він додав, що одна з родин, похованих у братській могилі, була змішаною, польсько-українською.

На цвинтар із молитвою прибули католицькі та православні священники, місцеві жителі, родичі вбитих, а також працівники Посольства Республіки Польща в Україні, Інституту національної пам’яті Польщі, Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку, представники польських організацій із Волині та кресових організацій із Польщі.

Фото без описуФото без опису«Сьогодні ми освятимо пам’ятник на місці поховання трьох родин із Сільця, вбитих у серпні 1943 р. Ми дякуємо Богу, що вони дочекалися поховання по-християнськи, якого були позбавлені. Ця меса відправляється передусім за них, а також за всіх жертв Другої світової війни», – сказав єпископ Віталій Скомаровський, ординарій Луцької дієцезії та голова Конференції єпископів Римо-католицької церкви в Україні. Він також зазначив, що гідне поховання всіх загиблих на Волині допоможе загоїти рани.

Фото без описуПісля богослужіння всі присутні пройшли в процесії до пам’ятника, читаючи під час ходи молитву «Ангел Господній».

Фото без описуФото без опису«Просимо Бога благословити цю могилу і хрест, який ми ставимо на місці поховання наших братів і сестер», – сказав єпископ Віталій Скомаровський. Після освячення пам’ятника католицьким духовенством, панахиду відслужили православні священники.

Фото без описуФото без опису«Ми зібралися сьогодні, щоб вшанувати пам’ять жертв Волинської різанини, які лежать тут. Дуже боляче дивитися на вік декого з тих, хто тут похований. Вони перераховані тут поіменно, про них пам’ятають їхні родини та місцева громада», – сказала після освячення пам’ятника тимчасова повірена у справах Посольства Республіки Польща в Україні Агнєшка Гуральська.

Фото без опису

Вона закликала присутніх пам’ятати про тих, хто ще чекає на ексгумацію та гідне поховання. «Цей складний урок історії нагадує нам, що будь-яка крайня націоналістична ідеологія призводить до трагедії», – додала вона, підкресливши, що солідарність між поляками та українцями зараз дуже важлива, і що пам’ять про минуле – це «складова на шляху формування спільної системи цінностей».

До присутніх  промовив також Кароль Полєйовський, заступник голови польського Інституту національної пам’яті. Він говорив, зокрема, про правду і примирення: «Те, що відбувається сьогодні тут, на цвинтарі в Сільці, – це практичний вираз примирення між поляками та українцями. Поляки, які тут спочивають, лежали в безіменній могилі. Сьогодні вони дочекалися гідного поховання та освяченого хреста. Вони спочивають тут, на Волині, серед своїх українських сусідів». Він також порушив питання про гідне християнське поховання поляків, тіла яких лежать у ямах смерті на Волині. «Ми хочемо тільки цього і аж цього», – підкреслив він.

«Це наша спільна історія і спільний біль. Нам вдалося разом відновити цю могилу, де поховані жителі нашого села, які були невинно вбиті в далекому 1943 р. Волинська трагедія – спільна біда польського й українського народів. Доказом цього є той факт, що ви відновлюєте, а ми вам допомагаємо і спільно освячуємо такі могили. Доказом є також те, що на території нашої громади у двох братських могилах, розташованих на відстані 3 км одна від одної, поховані поляки й українці. На цьому цвинтарі в братській могилі спочивають поляки, а в селі Підліси під таким самим братським хрестом поховані українці – дві родини, які також загинули в ті серпневі дні 1943 р.», – сказав Віктор Ковальчук, голова Велицької громади, в яку входить Сільце. Він також подякував усім, хто долучився до відновлення могили.

Фото без описуПричетним до впорядкування братської могили та встановлення на ній пам’ятника подякував також єпископ Віталій Скомаровський. Він згадав, зокрема, родини Зоммерів та Краєвських, місцеву владу та мешканців села. Додамо, що пам’ятник встановлено за підтримки Інституту національної пам’яті Польщі, а упорядкуванням місця поховання опікувався отець-канонік Роман Бурник, парох римо-католицької парафії Преображення Господнього в Рожищі.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Якої інформації Ви хочете бачити на сайті більше?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь