СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ хвороби-фітофторозу

Дата: 26.06.2024 11:27
Кількість переглядів: 61

Метеорологічні умови (випадання дощів та рясних рос, висока відносна вологість повітря) створили сприятливі умови для появи фітофторозу на картоплі. Спори поширюються при температурі від 3 до 25 градусів тепла.

     В посадках ранньої картоплі особистих селянських господарств відмічено появу небезпечної хвороби-фітофторозу на ранніх сортах 21.06. Хвороба проявилася раніше ніж в минулому році, тому що початок червня  був вологим і теплим. З середини і до кінця червня характеризувався жаркою погодою, температури повітря становили від 10 до 31ºС з випаданням періодичних опадів. Погодні умови (часті дощі, тепла погода) сприятимуть швидкому поширенню хвороби на середніх сортах (сприятливі умови - відносна вологість повітря більше 70%, температура повітря 9-20°С).

Збудником фітофторозу є грибок, що викликає ураження всього стебла, листя і плодів. Інфекція найчастіше вражає пасльонові, що призводить до зниження або втрати врожаю. Під час епіфітотії хвороба здатна знищити до 100% врожаю. Як правило, спочатку фітофтороз з'являється на картоплі, а далі розповсюджується і на томати. Джерелом інфекції є уражене збудником насіння, рештки рослин, близько розміщені посадки картоплі.

  Одним із важливих шляхів боротьби з фітофторозом є використання стійких сортів, дотримання сівозміни та підгортання картоплі. Разом з тим, хімічний метод залишається найбільш ефективним для захисту картоплі від хвороб. Для отримання найкращого результату щодо обмеження поширення фітофторозу необхідно одночасно з інсектицидними обробками провести профілактичне обприскування фунгіцидами – до початку появи симптомів хвороби, адже попередити захворювання набагато простіше та ефективніше. 

Для захисту пасльонових від фітофторозу рекомендовано упродовж сезону через 10-14 днів проводити обробки рослин. Оскільки з часом у збудника може з’явитися резистентність до певного фунгіциду системної дії, бажано не використовувати протягом сезону один і той самий препарат. Перші обробки доцільно поєднувати з позакореневим підживленням водорозчинними добривами, регуляторами росту рослин. При проведенні захисних обробок необхідно використовувати препарати згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування.

При плануванні обробок рослин фунгіцидами слід зважати на погодні умови. Якщо в період вегетації дуже спекотна й посушлива погода, необхідності у застосуванні фунгіцидів немає, тому що фітофтороз за таких умов не розвивається. Сприятливі умови для розвитку даної хвороби складаються з пониженням температури і підвищенням відносної вологості повітря, при значному коливанні добових температур або за дощової погоди.

 

   

  При роботі з пестицидами суворо дотримуватись правил техніки безпеки!

 

 

  провідний спеціаліст відділу захисту рослин,

  фітосанітарної діагностики та прогнозування            Наталія СВИЩ

            


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Якої інформації Ви хочете бачити на сайті більше?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь