Пошук

До уваги фізичних осіб – підприємців: зміни в звітності

Дата: 30.01.2019 11:42
Кількість переглядів: 925

«До уваги фізичних осіб – підприємців:

зміни в звітності

 

Фізичні особи-підприємці (далі – ФО -підприємці), у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (тобто платники єдиного податку), формують та подають до органів доходів і зборів Звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік (пункт 2 розділу ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435, далі – Порядок № 435).

Наказом Міністерства фінансів України від 15 травня 2018 року № 511 внесені зміни в Додаток 5 за 2018 рік. Тепер Додаток 5 має тільки дві таблиці:

Таблиця 1. Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (подається ФО-підприємцями не залежно від способу оподаткування)

Таблиця 2. Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства

Категорії осіб, які подають Додаток 5 (графа 2, таблиці 1):

5 -       ФО – підприємці на загальних підставах

6 -       ФО - підприємці на спрощеній системі оподаткування

9 -       Особи, які забезпечують себе роботою самостійно, займаються адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов’язаною з отриманням доходу безпосередньо від цієї діяльності

4 -       члени колективного та орендного підприємства, сільськогосподарського кооперативу.

Порядком № 435 передбачено  три типи форми Звіту з єдиного соціального внеску (далі - ЄСВ) :

- початкова,

- призначення пенсії,

- ліквідаційна.

Звіт з  типом форми «призначення пенсії» подається протягом звітного року, якщо відбулося призначення пенсії, за період з початку року до дати подання заяви на призначення пенсії (абз. 3 п. 3 розд. ІІІ, абз. 2 п. 10 розд. IV Порядку № 435).

Звіт з типом форми «ліквідаційна» подається за період з початку року до дня:

- державної реєстрації припинення підприємницької діяльності — для ФО -підприємців;

- подання органу ДФС заяви про зняття з обліку платника ЄСВ — для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, і членів фермерських господарств.

 Останній день подання Додатку 5 Звіту з ЄСВ за 2018 рік:

11.02.2019 (оскільки останній день подання – 09.02.2019 (субота)) для ФО - підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування;

30.04.2019 – для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерських господарств.

Щодо заповнення графи 3 в Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» № 2464(далі –Закон ЄСВ) повідомляється:

«Єдиний внесок для платників, зазначених у статті 4 цього Закону, встановлюється у розмірі 22 відсотки до визначеної статтею 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску.

У разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.»

Тобто, для спрощенців в гр.3 заповнюються ті ж суми, що в гр.4 - це мінімальна заробітна плата;

для загальносистемників гр.3 - сума чистого доходу, що вказана в податковій декларації, гр.4 - сума в межах максимальної величини.

Окрім того, обов’язково потрібно зазначати період перебування - в полях "ФО на спрощеній (загальній) системі оподаткування". Має бути вказаний повний місяць здійснення підприємницької діяльності.

З 1 січня 2019 року набрав чинності  Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок  окремих податків і зборів»  від 23.11.2018 року №2628-VIII,  яким в новій редакції викладено частину тринадцяту статті 8  Закону України про ЄСВ. За нею, єдиний соціальний внесок для підприємств, установ, організацій, фізичних осіб – підприємців, у тому числі які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється в розмірі  -  8,41 %  визначеної  пунктом 1 частини першої статті 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю.

З питань заповнення звітності за додатковим роз’ясненнями звертайтесь до Ковельського об’єднаного управління Пенсійного фонду України за адресою: м. Ковель, вул. Незалежності, б. 101, 2-й поверх, каб.1,2, або за телефонами – 528-21 та 538-88. 

 

 

Начальник відділу адміністрування,

супроводження інформаційних систем,

електронних реєстрів та захисту інформації

Наталія ВОЙТЮК»

 

 

 

 

 

 

 

Начальник об’єднаного управіння                                           І.САМОЛЮК

Наталія Войтюк 528 21

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Якої інформації Ви хочете бачити на сайті більше?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень